METOD U EDICIJI „KNJIGE SA KOJIMA SE RASTE“

Edicija „Knjige sa kojima se raste“ napisane su po metodu dr Dragane Malešević i sadrži šest interaktivnih knjiga sa QR kodovima i matricama, naslova: „Biljke“, „Životinje naših krajeva“, „Oblici i brojevi“, „Otkrivamo čudesni svet“, „Šta sve može moje telo“ i „Životinje dalekih krajeva“.
Metod se zasniva na uvažavajućem odnosu prema detetu kao biću potencijala, pri čemu se uvažavaju detetova predznanja i dete je aktivni učesnik u sopstvenom učenju i razvoju. Sadržaji svih šest knjiga edicije su u povezani što omogućuje celovitost detetove spoznaje. Interakcija deteta i knjige ostvaruje se preko teksta, slike, QR kodova i matrice za samokontrolu. Tekst ovih knjiga komunicira sa detetom i podstiče ga da je aktivno istražuje i otkriva, kao i da govori o svojim opažajima i izražava svoje mišljenje. Uticaj na detetov razvoj je u svim aspektima njegove ličnosti. Kod dece se naročito razvijaja sposobnost za opažanje i utiče se na dužinu trajanja njegove slušne i vizuelne pažnje, razvija se govor deteta, sposobnost za učenje otkrivanjem i mišljenje. Specifična karakteristika ovih knjiga je što od dece traži da stvaraju pretpostavke, koje potom potvrđuju ili odbacuju što ih uči da istraživački misle. Video i zvučni zapisi QR kodova omogućuju razvoj digitalne kompetencije dece i pružaju mnogo više podataka nego bilo koja knjige sa ovim temama za ovaj uzrast. Matrica pruža mogućnost samoprocene tako da dete može samo da proveri tačnost svojih odgovora. Ove knjige su bogat resurs za zajedničko i individualno istraživanje i učenje. Ove inovativne i autentične knjige mogu se uspešno koristiti uz pomoć odraslih ili deca individualno, u paru i u grupi u projektima predškolske ustanovame jer su u skladu sa Novim osnovama.

3 thoughts on “METOD U EDICIJI „KNJIGE SA KOJIMA SE RASTE“”

 1. M.Maljković

  Poštovani,
  interaktivne knjige autorke Dragane Malešević su upravo ono što je deci predškolskog uzrasta potrebno. Spoj tradicionalnog i savremenog pristupa u radu. Inspitarivani i podsticajni sadržaji motivišu na rad , upućuju dete da uočava, istražuje, poredi, zaključuje i iznosi lični stav.
  Iskrene pohvale za koncepciju knjiga. BRAVO!!!

 2. Svakoj porodici ,PREPORUČUJEM!!! Koja radi sa svojim detetom,treba da ima ovako divne knjige,koje su bogate divnom ilustracijom,odličnim sadržajem koji drži pažnju deteta. Odlične su sve! Bravo za autorku ❤️😘sve pohvale. Pisane i osmišljene ljubavlju!

 3. Dragana Baždar

  Knjige prate vaspitanje modernog doba, kroz koje vaspitači i roditelji mogu usmeriti korišćenje ikt opreme na koristan način. Mogu biti od velike pomoći vaspitačima i stručnim saradnicima u mnogim segmentima rada. Obogatila bih vrtićku biblioteku ili literarnu prostornu celinu ovim inovatnim knjigama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sr_RSСрпски језик